ایرانیان جهان

آخرين مطالب

برای جلوگیری از فعال شدن ماشه با اروپا به توافق برسیم | ما در شرایط پیچیده‌ای قرار داریم ایالات متحده آمریکا

برای جلوگیری از فعال شدن ماشه با اروپا به توافق برسیم | ما در شرایط پیچیده‌ای قرار داریم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - عبدالرضا فرجی‌راد، استاد ژئوپلیتیک، در رابطه با وضعیت روابط ایران و اروپا بعد از گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی، گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی، فراز و نشیب‌های زیادی در روابط ایران و اروپا وجود داشته است. این روابط در برخی مواقع خوب و در برخی مواقع بسیار بد بوده است، به‌گونه‌ای که حتی سفرای ما به کشور خود بازگشته‌اند.
از دولت نهم یعنی آقای احمدی‌نژاد، روابط ایران و اروپا وارد یک سیر نزولی شد که غیر از یک مقطع کوتاه بعد از برجام، دیگر نتوانست سرپا بایستد. حالا شاید بتوان گفت که ما در بدترین وضعیت روابط ایران و اروپا هستیم. رابطه اقتصادی ما بسیار محدود شده و در گذشته 25 میلیارد دلار بود، ولی اکنون به حدود سه یا چهار میلیارد دلار کاهش یافته است. همچنین، هیچ رابطه سیاسی فعالی نداریم. اگر رفت و آمدی هم وجود دارد، آن هم تازه بعد از دو یا سه سال آغاز شده و بیشتر در رابطه با مسئله هسته‌ای یا مذاکرات هسته‌ای است. به گزارش ایلنا، وی ادامه داد: ارتباط ما با اروپا به عنوان توسعه روابط یا همکاری و فعالیت سیاسی و اقتصادی، کاملاً قطع شده است. شما می‌بینید که هیچ مقامی از ایران به اروپا نمی‌رود و هیچ مقام اروپایی نیز به ایران نمی‌آید. ما در وضعیت نامطلوبی به سر می‌بریم و تحریم‌ها خیلی اثر گذاشته‌اند. علاوه بر این، مشکلات هسته‌ای و خروج ترامپ از برجام نیز مزید بر علت شده‌اند. اگرچه اروپایی‌ها مدتی تلاش کردند که رابطه را حفظ کنند، ولی وقتی ایران اقدام متقابل در برابر تحریم‌ها را شروع کرد، انتقادات اروپایی‌ها به دلیل افزایش غنی‌سازی آغاز شد و مشکلات ایران و اروپا هر روز تشدید شد.
روابط ما و اروپا بیشتر جنبه انتقادی دارد این استاد روابط بین‌الملل با بیان اینکه در حال حاضر، به ویژه در یکی دو سال گذشته، اروپایی‌ها مدعی‌اند که ایران با روسیه در رابطه با اوکراین همکاری نظامی داشته این مسئله به شدت بر روابط ما تأثیر گذاشت، اظهار کرد: روابط ما و اروپا بیشتر جنبه انتقادی دارد و در واقع، این انتقادات متقابل است. به‌طور کلی، ما در روابط‌مان با اروپا چیز مثبت و سازنده‌ای نمی‌بینیم.
وی در پاسخ به این پرسش که ایران چه کار‌هایی می‌تواند انجام دهد تا این اعتماد به روابطش با اروپا بازگردد، بیان کرد: اروپا دو، سه مسئله با ایران دارد، یکی همین مسئله غنی‌سازی اورانیوم، به ویژه میزان 275 کیلوگرم که آقای گروسی اشاره کردند و همچنین نگرانی از غنی‌سازی بالای 60 درصد، برای آنها بسیار مهم است. مسئله برد موشکی و همکاری ایران با روسیه هم برای آنها قابل هضم نیست و به شدت نسبت به این مسائل عصبانی هستند. البته مسائل خاورمیانه هم وجود دارد که با توجه به شرایط جدید، شاید کمتر به آن توجه کنند، اما هنوز هم در دستور کار قرار دارد. به عنوان مثال، قرار بود وزرای خارجه‌شان جلسه‌ای در رابطه با مسئله اوکراین و زلنسکی و سیاست بی‌ثباتی ایران در خاورمیانه داشته باشند، اما این جلسه به دلیل مسائل دیگر به تعویق افتاد.
فرجی راد ادامه داد: بنابراین، مسئله آژانس که در واقع مطرح می‌شود، این است که آژانس نیاز دارد تا فعالیت‌های خود را در ایران ادامه دهد و کارشناسانش به نوعی تکمیل شوند. این به معنای افزایش تعداد دوربین‌ها و رسیدگی به مسائلی است که آقای گروسی گاهی به آنها اشاره می‌کند. این مسائل، در واقع، چالش‌های مهمی میان ایران و اروپا هستند. از سوی دیگر، ما شاهدیم که در یک یا دو ماه آینده، ایران و اروپا باید به توافقی دست یابند، وگرنه ممکن است مکانیزم ماشه برای مهرماه فعال شود و برای جلوگیری از ان وضعیت باید به توافقی برسیم. در غیر اینصورت اگر نتوانیم در مذاکرات آتی به توافق برسیم، ممکن است روابط ما تیره‌تر از این شود.
خوشبختانه ایران و اروپا اراده‌ای برای گفت‌و‌گو دارند وی گفت: خوشبختانه، امیدواری وجود دارد اینکه ایران و اروپا، اراده‌ای برای گفت‌و‌گو داشته باشند. این گفت‌و‌گو‌ها تاکنون در دو یا سه دور انجام شده و حالا اعلام شده که گفت‌و‌گو‌های بعدی نیز در حال برنامه‌ریزی است. ممکن است این چالش‌های اروپا به تسریع این گفت‌و‌گو‌ها کمک کند. هرچند من معتقدم که مسئله هسته‌ای را اروپایی‌ها به تنهایی نمی‌توانند حل کنند، به ویژه با دعوا‌هایی که با ترامپ و روسیه دارند. ایران هم اعلام کرده است که مسئله هسته‌ای را با همکاری دو کشور دوست، یعنی چین و روسیه، پیش می‌بریم. این خود یک مسئله است. با این حال، با توجه به چالش‌هایی که روسیه و اروپا دارند و آقای ترامپ که به نظر می‌رسد، تمایل ندارند کشور دیگری در این گفت‌و‌گو‌ها دخالت کند. این پیچیدگی کار را افزایش می‌دهد.
این استاد علوم سیاسی در پاسخ به این سؤال که آیا ایران باید فاصله خود را با روسیه حفظ کند یا خیر، بیان کرد: فاصله‌ای وجود ندارد، زیرا ایران و روسیه توافق راهبردی را امضا کرده‌اند و بر اساس آن، همکاری‌های اقتصادی، آموزشی و نظامی مختلفی در حال انجام است. بنابراین، ایران و روسیه در حال حاضر در حال همکاری هستند و نمی‌توانند سیاست روابط خود را کاهش دهند. تنها امید این است که جنگ به پایان برسد. اگر جنگ روسیه و اوکراین خاتمه یابد، می‌توان گفت که یکی از فاکتور‌های منفی که در روابط ایران و اروپا وجود دارد، کمرنگ خواهد شد. اروپا هم نمی‌تواند به راحتی روی این موضوع انگشت بگذارد که ایران باید با روسیه همکاری نکند. دیگر بعد از پایان جنگ، اروپایی‌ها نمی‌توانند برای همکاری ایران و روسیه غر بزنند. در حال حاضر، یک پارامتر مثبت وجود دارد و آن این است که با توجه به روابط نزدیکی که ترامپ با روسیه پیدا کرده، آمریکایی‌ها دیگر به اندازه اروپایی‌ها روی همکاری نظامی تأکید نمی‌کنند. به نظر می‌رسد ما در شرایط پیچیده‌ای قرار داریم و باید ببینیم چگونه می‌توانیم با آمریکا همکاری کنیم، زیرا تحریم‌ها بدون گفت‌و‌گو با آمریکا رفع نخواهد شد.
اروپایی‌ها خود اعلام کرده‌اند که بدون آمریکا نمی‌توانند تحریم‌ها را لغو کنند وی با تاکید بر این موضوع که اگر گفت‌و‌گو‌های ایران و اروپا پیش برود، باید بررسی کنیم که چگونه اروپا می‌تواند با آمریکا همکاری کند، گفت: اروپایی‌ها خود اعلام کرده‌اند که بدون آمریکا نمی‌توانند تحریم‌ها را لغو کنند و تجربه قبلی هم این را ثابت کرده است. روس‌ها هم همین مسئله را دارند. آقای لاوروف در سفری که به تهران داشت، بر اساس سخنان وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد که روسیه در واقع میانجی‌گری بین ایران و آمریکا انجام می‌دهد. با این حال، وقتی که لاوروف به تهران آمد، طرف ایرانی به نوعی این موضوع را رد کرد. اما واضح است که وقتی وزیر دفاع آمریکا چنین سخنانی را مطرح می‌کند، نشان‌دهنده این است که آقای لاوروف در تهران چنین گفت‌و‌گو‌هایی داشته است، نمی‌شود گفت وزیر دفاع آمریکا دروغ می‌گوید. بنابراین، باید ببینیم روس‌ها چه پیامی از ایران دریافت کرده و چگونه آن را منتقل کرده‌اند و آیا می‌توانند در این زمینه کمک کنند؟
فرجی‌راد خاطرنشان کرد: پیش از دوران ترامپ، روس‌ها چندان علاقه‌مند نبودند که ایران و آمریکا با یکدیگر همکاری کنند. در این میان، برخی از کشور‌ها در منطقه هم تمایل ندارند که گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا آغاز شود. این کشور‌ها شامل ترکیه، عربستان و به ویژه اسرائیل هستند. با توجه به اینکه آمریکایی‌ها خواسته‌هایی از روس‌ها دارند، روس‌ها هم ممکن است تا حدی بتوانند در جلوگیری از تشدید تنش‌ها کمک کنند. حال باید ببینیم که آیا این پیام‌ها نتیجه‌بخش خواهند بود یا خیر. اگر آمریکا از فشار‌های خود بکاهد و فشار اقتصادی را کاهش دهد، شاید کار ایران با اروپا آسان‌تر پیش برود و اروپایی‌ها هم احساس کنند که ممکن است نتیجه‌گیری مثبتی حاصل شود؛ لذا این دو روند باید به موازات هم پیش بروند، وگرنه مشکلات زیادی پیش خواهد آمد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1386744/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاکید حماس بر لزوم تحرک جدی سران عرب برای نجات غزه

مهم ترین اخبار نقل و انتقالات فوتبال اروپا امشب سه‌شنبه 12 فروردین 1404 | از بازگشت سرمربی خاص تا پیشنهاد وینیسیوس از عربستان

توضیح پوتین درباره سفر رئیس جمهوری چین به روسیه

رایزنی وزرای خارجه روسیه و چین درباره برنامه هسته‌ای ایران

اتحادیه اروپا: رزمایش چین در اطراف تایوان موجب افزایش تنش می‌شود

اسرائیل تعرفه‌های واردات از آمریکا را حذف کرد

مسکو تخلفات اوکراین را به سازمان‌های بین‌المللی ارائه کرد

ویدئویی از لاشه پهپاد آمریکایی ساقط شده در یمن+ فیلم

ژنرال دن کین: برنامه هسته‌ای ایران با اقدام نظامی از بین نمی‌رود

گزینه ریاست ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا: ایران می‌تواند به تهدیدی وجودی علیه آمریکا تبدیل شود

بقائی: آمریکا شریک جنایات رژیم صهیونیستی است

محکومیت شدید حملات تجاوزکارانه اسرائیل به لبنان/ بقایی: آمریکا شریک جنایات رژیم صهیونیستی است

ایران در حال کنار گذاشته شدن از عرصه بین‌المللی است| حتی آمریکا هم نمی‌تواند بدون همکاری با کشورها مشکلاتش را حل کند

خبر فوری؛ آمریکا دوباره ایران را تحریم کرد! | تحریم های خصمانه جدید آمریکا علیه ایران

ریابکوف: روسیه آماده کمک به مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا

ترامپ: تماس تلفنی بسیار خوبی با السیسی داشتم؛ درباره یمن و غزه گفت‌و‌گو کردیم

ترامپ: حملات آمریکا به یمن متوقف نمی‌شود

ادعای کاخ‌سفید: حمله به حوثی‌ها ایران را ضعیف کرده است

روسیه هشدار داد: حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، جرقه‌ای برای جنگی ویرانگر در منطقه!

اتحادیه اروپا دلواپس رزمایش چین شد

وقتی ترامپ، مشاورانش را هم غافلگیر می‌کند

انتظار برای خرید خانه به بالای 580 سال رسید!

آغاز مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی از فردا

فوری؛ باز هم کارلوس کی روش جایگزین دراگان اسکوچیچ می شود!

فوری: کارلوس کی‌روش سرمربی عراق می‌شود

کشف 1000 تن طلا

الکساندر دوگین: ترامپ و پوتین دشمنان یکدیگر نیستند | الکساندر دوگین کیست؟ | مغز متفکر پوتین کیست؟

اقتصاد آمریکا روی بمب ساعتی/ بازگشت ترامپ و بحران بدهی؛ آیا واشنگتن وارد دوران آشوب مالی می‌شود؟

لزوم مذاکره با آمریکا از زبان علی مطهری، نایب رئیس پیشین مجلس

عراقچی: ناکامی‌های آمریکا بیانگر ناکارامدی نظامی‌گری است

جسد چهارمین سرباز آمریکایی گمشده در لیتوانی پیدا شد

توهمات بی‌پایان کاخ سفید: ایران ضعیف شده است!

واکنش سازمان ملل به تهدیدات ترامپ علیه ایران

کالاس: ناتو از دوران ترامپ جان سالم به در خواهد برد

دولت بعدی آلمان قصد دارد نقش بزرگتری در تصمیم‌گیری اتحادیه اروپا ایفا کند

درباره اولین دختر دروازه بان هندبال ایرانی که در لیگ اروپا حضور دارد، چه می‌دانید؟

انتقاد سرمربی میلان از ایتالیایی‌ها

پوتین: رئیس جمهور چین بعنوان مهمان ویژه روسیه، سفر پر رویدادی را در کشور ما خواهد داشت

شی جین پینگ سفر پر رویدادی به روسیه خواهد داشت

تضمین سه کشور عربی به ایران بابت حمله آمریکا

دوراهی توافق با آمریکا / دلار بخریم یا بفروشیم؟

تحول مهم در حوزه هسته‌ای در بحبوحه تنش ایران و آمریکا

روسیه و آمریکا به دنبال کاهش تنش‌های دیپلماتیک هستند

فوری / تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران با یک بهانه جدید

تماس تلفنی بسیار خوبی با السیسی داشتم

روسیه تهدیدهای نظامی ترامپ علیه ایران را محکوم کرد

روسیه به تهدید ایران توسط آمریکا واکنش نشان داد

«ماندن در قدرت»؛ رویای تازه ترامپ

طرح خطرناک اشغالگران علیه غزه

وزیر خارجه چین: همکاری ما با روسیه علیه هیچ کشوری نیست